3 recepty na krémové polévky, které vás zahřejí

Krémové polévky, které zahřejí na těle i na duši

Podzim v plném proudu a spolu s ním i sychravé počasí a lezavý chlad, který svádí zachumlat se pod deku a nevystrčit ani nos, natož pak vyrazit někam ven. Co ale dělat, když potřebujeme fungovat a nemůžeme si dovolit strávit mnoho času ve vyhřátém brlohu? Uvařte si jednu z našich oblíbených krémových polévek, která vás zaručeně postaví na nohy!

Podzim je krásný a inspirativní, někdy ovšem bývá poněkud chladný. Jak se zahřát, donutit se k činnostem, které musíme vykonávat, a ještě si dodat energii a dobrou náladu? My v Krabičkujeme milujeme husté krémové polévky, které poslouží jako oběd i večeře. Při obědě můžete přidat na sucho opečený toastový chléb lehce potřený máslem, na večeři můžete přisypat trochu nastrouhaného sýru. Ať tak či tak, krémové polévky jsou ideálním podzimním i zimním pokrmem – jsou nenáročné na přípravu, která nezabere mnoho času, skvěle chutnají, zasytí, ale nezatíží, a úžasně zahřejí. Připravili jsme si pro vás tři recepty, které rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Dejte nám vědět, který vám chutnal nejvíce.

  1. Batátovo-mrkvový krém

Polévka z batátů a mrkviček je hustá a krémová. Získá si vás říznou chutí s mírným zaštipováním po zázvoru a chilly. Po batátech a mrkvičkách je příjemně nasládlá. Je to spolehlivá společnice pro mrazivé dny, kdy se zoufale potřebujete prohřát zevnitř. Dokáže to lépe než rum! A navíc po ní můžete řídit!

Připravte si dva velké batáty, čtyři střední mrkve, jednu cibuli, pár chilly papriček (podle toho, jak moc pálivé máte rádi), kousek čerstvého zázvoru, dva stroužky česneku, jednu cibuli, sůl, pepř, špetku kari, zeleninový vývar, lžíci oleje, šťávu z půlky citronu.

Batáty a mrkev oškrabejte a nakrájejte na drobné kousky. V hrnci na lžíci oleje zpěňte cibulku a opečte dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek, chilly, kari a nastrouhaný zázvor. Nechte rozvonět a přidejte nakrájené batáty a mrkev. Krátce společně osmahněte, poté přelijte zeleninovým vývarem – tak, aby sahal lehce nad zeleninu – a vařte do změknutí batátů a mrkví – trvá to přibližně půl hodiny. Potom celou směs rozmixujte, případě dořeďte vodou. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

  1. Dýňovo-květáková polévka

    nfd

Dýňová polévka je podzimní klasikou. Zkoušeli jste ale někdy dýni zkombinovat s květákem? My ano a dopadlo to skvěle. Ačkoliv v polévce není ani kapka smetany, kdybyste to nevěděli, zaručeně byste se o to přeli. Květák jí totiž dodává jedinečnou smetanovost a úžasně krémovou konzistenci. Je to polévka, ve které doslova „stojí“ lžíce. Samozřejmě byste ji mohli zředit vodou, byla by to ale škoda.

Na přípravu dýňovo-květákové polévky budete potřebovat jednu střední dýni, jeden střední květák, jednu cibuli, pár stroužků česneku, kari, sůl a pepř a olivový olej.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na kusy. Plech vyložte pečícím papírem a poklaďte na něj kousky dýně a květáku. Na ně poházejte a mezi ně rozmístěte na proužky nakrájenou cibuli a stroužky česneku. Zasypejte solí, pepřem a kari a hojně zakapejte olivovým olejem. Vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte 20 minut. Poté vložte zeleninu do rozpáleného hrnce a dokapejte zbytky oleje, které ulpí na papíře. Zalijte vroucí vodou po okraj zeleniny a rozmixujte. Vodou dolaďte konzistenci, dle chuti doplňte sůl a podávejte. Gastronomický zážitek zaručen!

  1. Malý tuřínový zázrak

V poslední době prožívá tuřín velký návrat. Brukev řepka tuřín se řadí ke kořenové zelenině a je nabitý cennými živinami, jako je vláknina, vitamin C, karoten a vápník. Bulvy připomínají celer, někdy jsou nafialovělé. Podobně jako dýně poslouží k přípravě polévky, jejíž neobvyklou chuť a krémovost si zamilujete. Aby polévka měla hutnou konzistenci, použijte v závislosti na velikosti klidně tuříny dva. Bulby očistěte a oškrábejte, nakrájejte na kousky a osmahněte na cibulce zpěněné na oleji dozlatova, k níž jste přidali prolisovaný česnek. Zalijte vodou po okraj zeleniny a vařte do změknutí. Poté rozmixujte, konzistenci dolaďte případným přilitím vody, dochuťte solí a pepřem a podávejte posypané nastrouhaným sýrem typu Gran Padano.

Takže přejeme všem „dobrou polévkovou“!

Váš Krabičkujeme tým