3 recepty proti nachlazení

Vyhněte se nachlazení a pochutnejte si u toho: 3 recepty na zahřátí

Zanícené hrdlo, chrapot, suchý kašel. Jste unavení, ospalí, rozlámaní a je vám pořád zima. Do ničeho se vám nechce. A navíc začínáte povážlivě často smrkat. Ajaj. Že by se ke slovu přihlásil vliv podzimu? Nevěšte hlavu. Máme pro vás pár šikovných tipů, jak zahnat blížící se nachlazení.

Nos, hrdlo, vedlejší dutiny, průdušnice, hltan a průdušky. Ty bývají nejčastěji postiženy choroboplodnými zárodky, které se přes sliznice umí dostat do těla bez klepání jako nezvaný host. Zkraje podzimu se není čemu divit. Mezi nejčastější příčiny totiž patří prochladnutí mající za následek zeslabení zásobování sliznic krví. To vede k celkovému oslabení imunity a přípravě živné půdy pro nachlazení. K doktorovi ale vyrazte až tehdy, když příznaky, jako je zvýšená teplota či horečka, zimnice, bolesti hlavy, na prsou či v uších, neodezní ani po několika dnech. Jinak si zpravidla vystačíte s domácí péčí, a především s klidem na lůžku.

Ležet a pít – ale ne alkohol samozřejmě!
Ačkoliv je zmiňovaný klid na lůžku základním předpokladem pro léčení nachlazení, sám o sobě nestačí. Je nutné jej doplnit horkými nápoji a celkově dodržováním pitného režimu, případně inhalací – heřmánkový extrakt nebo třeba olej z čajovníku – také potnými kůrami a teplými zábaly. Pokud se do takového stavu vůbec nechcete dostat, musíte na své zdraví myslet ještě dříve, než se dostaví. Předně se nenechat unést podzimním sluníčkem, které již nemá zdaleka takovou sílu jako v létě, a včas se před studeným počasím bránit vhodným oblečením. Pro podporu přirozené obranyschopnosti organismu se rovněž vyplácí preventivní užívání vitaminu C jak v podobě čerstvého ovoce a zeleniny, tak i prostřednictvím doplňků stravy. Pokud si „céčko“ dopřejete třeba jako „šumák“ (šumivá tableta), můžete si následně odškrtnout jednu sklenici z pitného režimu – zabijete tak dvě mouchy jednou ranou.

Tělo si poradí samo
V rámci prevence se toho dá činit ještě spoustu. A stejně si ostatně můžete počínat i tehdy, kdy už na vás nějaký ten moribundus skočí. Co jiného od nás čekat, než že řekneme, že mnoho řeší právě strava – ale je to skutečně tak. Tělo má totiž poměrně velké samoléčivé schopnosti, které můžete vhodně podpořit právě správným výběrem toho, co mu nabídnete ke konzumaci. Přírodní prostředky, které samoozdravné procesy podporují, jsou zejména čerstvé sezónní ovoce a zelenina. Ty obsahují řadu vitaminů a minerálních látek nutných pro správný chod organismu. Vedle nich se příznivému obsahu cenných živin těší třeba i brambory, což je ostatně také zelenina, a celozrnná rýže.

Sliznicím pomůže karoten
Při preventivní tvorbě imunně odolnějších sliznic se vyplácí ve velkém konzumovat stravu bohatou na karoten, jako jsou mrkve, rajčata, jiné žlutočervené druhy ovoce a zeleniny, dále tmavě zelená listová zelenina a saláty jako je špenát, brokolice, mangold, zelí, kapusta nebo polníček. Při prvních náznacích nachlazení můžete ještě hrozící pohromu odvrátit snad nejsilnějším rostlinným antibiotikem – kapičkami z lichořeřišnice, nebo třapatkou (echinaceou), skvělým prostředkem proti infekci. Třapatku je dobré střídat i s jinými léčivými bylinami, jako je třeba vodilka nebo kozlík.

3 hřejivé recepty pro chladné podzimní večery

Abyste ze sebe setřásli mrazivý podzimní vzduch a ochránili tělo před hrozbou nachlazení, připravili jsme pro vás tři recepty, které přijdou vhod, když se večer (nebo kdykoliv během dne) vrátíte prochladlí domů a budete přemýšlet, čím byste se tak asi mohli zahřát…

Mrkvový salát po indicku
Přibližně půl kila mrkví oškrábejte a nakrájejte na tenká kolečka. Přidejte prolisovaný česnek – cca 4 stroužky. Celé vložte do vroucí vody a vařte přibližně 10 minut, do polo-měkka. Vodu slijte a horkou mrkev přelijte zálivkou ze 3 lžící olivového oleje, 2 lžící citronové šťávy, ½ lžičky římského kmínu, ¼ lžičky mletého nového koření, ¼ lžičky mletého červeného pepře. Nechte vychladnout, poté smíchejte s 1 a ½ šálkem rukoly s polníčkem. Podávejte s celozrnnou bagetkou.

Dýňovka s vývarem
Dýňovou polévku zná snad každý. A každý má svůj oblíbený recept. My jsme si poslední dobou zamilovali vložit nakrájenou dýni do vroucího zeleninového vývaru mezi vývarovou zeleninu. Přidejte pokrájenou chilli papričku. Povařte do změknutí dýně, potom vyjměte koření a rozmixujte. Dochuťte kokosovým mlékem, špetkou kari, trochou soli, pepře a případně citronovou šťávou – pokud chcete mít polévku říznější. Podávejte s celozrnnou houskou.

Zázvorový čaj
Klasika, která nikdy neurazí. U nás na firmě se pije ve velkém. Nakrájejte na menší kousky zázvor a citron. Zasypte skořicí – dodá zvláštní šmak a zesílí hřejivé účinky zázvoru. Přelijte horkou vodou a doslaďte medem.
No a kdybyste nevěděli, co s tím vším – tak malá rada na závěr. Polévku si můžete dopřát jako předkrm, mrkvový salátek jako hlavní jídlo a všechno můžete prolévat zázvorovým čajem. A buďte si jistí, že si na vás žádná bakterie ani vir netroufne! 😊
Pohodový podzim přeje
Vás Krabičkujeme tým