Lahodná plněná dýně

Oranžový kulatý zázrak v podobě dýně hokkaido patří k jedněm z neodmyslitelných charakteristik podzimu. Díky svému složení se stává vhodnou alternativou klasických příloh, poslouží i jako chutná hlavní ingredience do krémových polévek, omáček, či dokonce koláčů a bábovek.

Pravdou je, že hokkaido kromě toho, že dobře chutná, představuje i doslova vitaminovou bombu. A ne zrovna malou. Je bohatá na obsah vitaminů A, B, C a neschází jí ani draslík, fosfor, vápník a betakaroten. Její konzumace se osvědčuje při onemocněních slinivky břišní, sleziny, ledvin a také při potížích se srdcem a žaludkem. Jelikož je močopudná, organismus čistí a detoxikuje. S klidem si ji mohou dopřát i diabetici. Pánové, kteří trpí problémy s prostatou, udělají dobře, když do jídelníčku zařadí opražená semínka z dýně hokkaido. V neposlední řadě je dýně hokkaido plná vlákniny, bílkovin a přírodního cukru. Navzdory tomu má poměrně nízkou kalorickou hodnotu, z toho důvodu se skvěle hodí pro redukční dietu. Zasytí, ale organismus nezatíží.

No a protože podzim je v plném proudu a těchhle oranžových krásek je teď všude plno, dokonce možná i na vašich zahrádkách, připravili jsme si pro vás jednoduchý, ale výživný, chutný a velmi zdravý dýňový recept.

Na 2 pořádné porce budete potřebovat:

½ větší dýně hokkaido
1 menší cuketu
1 menší cibuli
Několik cherry rajčátek
1 menší červenou paprikou a 1 menší zelenou papriku
½ balení veganského sýra Veganline nebo klasického balkánského sýra
4 plátky veganské šunky, nebo kuřecího pecenu
1 lžičku rostlinné majonézy
Koření na gyros a rattatouille
Olivový olej
Rukola na oblohu

Zeleninu nakrájíme nadrobno, smícháme s ostatními surovinami a naplníme dýni. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C cca 45 minut. Podáváme s oblohou z čerstvé rukoly. Ideální jako zdravá a sytá večeře.

Dejte nám vědět, jak jste si pochutnali!
Dobrou dýňovou!

Váš Krabičkujeme tým