Recept na veganské buchty!


Netradičně tradiční pochoutka: Kynuté buchty bez mléka a vajec

Ať už si kdo chce, co chce, říká, pravdou je, že česká kuchyně je skutečně výborná a bezkonkurenční. To potvrdí každý správný Čech. Stejně tak je však bohužel pravdou i to, že česká kuchyně není kdovíjak zdravá. To také potvrdí každý správný Čech.

Mastné, tučné, těžké. Přesně tak bychom mohli stručně charakterizovat typické české jídlo. Pozor – ještě jsme zapomněli na sladké. Vezměme jako příklad třeba typické české buchty. Ano, jsou skvělé. Můžeme se po nich utlouci. A nejlepší stejně umí naše babička. Jenže, ruku na srdce, když se snažíme najet na zdravý životní styl, dostat se do kondice a shodit nějaká přebytečná kila, nebudou pro nás kynuté buchty tou pravou pochoutkou.

STOP! My v Krabičkujeme říkáme: Proč ne?

Protože zdravý životní styl je hravý a zábavný. Nám nejde o to, abyste se zbavili všeho, co máte rádi, jen proto, abyste vypadali tak, jak vypadat chcete. Nám jde o to, abyste si pochutnali a u toho se cítili dobře. A ono cítit se dobře souvisí i s vnitřní pohodou a klidem. Jak se mohu cítit dobře, když si násilím odpírám něco, co mám rád/a?

Odpověď zní: Najít k tomu, co mi chutná, zdravou alternativu!

A přesně takovou dnes přinášíme. Představujeme recept na super zdravé, ale také super dobré kynuté české buchty s povidly. A bonus navíc: Mohou si je dopřát i přátelé vegani. Protože pro jejich přípravu nepotřebujete ani mléko, ani vejce. A jde to. Podívejte se sami.

 

Veganské kynuté buchty

 

Kvásek:

¼ litru vlažného sójového mléka

1 kostka droždí

100 g třtinového nebo kokosového cukru

Špetka žitné mouky

Klasickým způsobem vytvoříme kvásek, který necháme v teple vzejít.

Ke kvásku přidáme:

Nastrouhanou citrónovou kůru z 1 citrónu

Špetku soli

Cca 100 g rozpuštěného rostlinného tuku (nejlépe Alsanu, popř. kokosového oleje)

Postupně přisypáváme hladkou žitnou mouku a hněteme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny a na ruce. Vzniklé těsto necháme přikryté v teple vykynout a dále postupujeme stejně jako u klasických buchet: Krájíme čtverečky, plníme domácími povidly, potíráme rozpuštěným rostlinným tukem a klademe do vymazaného pekáčku. Pečeme v troubě předehřáté na 180° přibližně 30 minut.

Buďte si jistí, že až si budete tyhle buchty na sluníčku vychutnávat u šálku kvalitní kávy, rozhodně vás nebudou muset trápit výčitky svědomí!

Přejeme dobrou buchtovanou!

Váš Krabičkujeme tým