Zdravotní přínosy dýně a náš nejoblíbenější recept!

6 zdravotních přínosů dýně, které vás překvapí

Dýňový koláč, dýňová polévka, dýňové latté. Nebo strašidelný halloweenský obličej, kterému se v anglosaských státech říká Jack-o´-lantern neboli Jackova lucerna? Ať tak či tak, dýni si často spojujeme s jídlem a také s Dušičkami. Rozhodně to není špatně! Jen přitom možná zapomínáme, že kromě toho, že skvěle chutná, podporuje i naše zdraví. A rozhodně ne málo.

Oproti svým kolegyním poměrně malá a úhledná, svítivě oranžová dýně hokkaido s tenkou slupkou, jíž není třeba loupat, pochází z rodiny tykve velkoplodé. Její domovinou je Peru, kde se pěstuje pravděpodobně již od roku 1200 před naším letopočtem. Dnes její plody sklízí lidé po celém světě a výjimkou není ani Česko. Proč byste si tuhle oranžovou krasavici měli pravidelně dopřávat, klidně každý den, a nejen na podzim? Víme minimálně o 6 důvodech.

  1. Pomůže s hubnutím

Hokkaido je bohatá na vlákninu, která zpomaluje trávení. To se v praxi projevuje tak, že prodlužuje pocit sytosti. Na hlad si tedy poté, co slupnete dýni, budete muset nějaké 2-3 hodiny počkat. Další výhodou je, že přesto, že zasytí, a to poměrně na dlouho, vás nezahltí zbytečným množstvím kilokalorií. Dýně je totiž poměrně nízkoenergetická potravina. Kombinace těchto dvou vlastností – tedy zasytí a dodá energii, ale nezaplní vás nadbytkem kilokalorií – z ní činí ideální pomocnici při snahách o redukci hmotnosti.

  1. Zlepší vidění

Víte, kde se bere typická „dýňová“ barva? Tedy oranžová? Pramení z velkého množství beta-karotenu, který hokkaido obsahuje. Ten se v těle přeměňuje na vitamin A, který je nezbytný pro zdraví očí a pomáhá sítnici absorbovat a zpracovávat světlo. Kromě toho je dýně bohatá i na dva antioxidanty – zeaxantin a lutein – o kterých se předpokládá, že pomáhají předcházet šedému zákalu a že dokonce mohou zpomalit vývoj makulární degenerace (poškození sítnice, které může vést až ke ztrátě zraku).

  1. Posílí obranyschopnost organismu

Hledáte způsob, jak odvrátit riziko nemoci a posílit imunitu? Vsaďte na hokkaido. Množství vitaminu A, na nějž je bohatá, pomáhá tělu bojovat s infekcemi a viry. Dýňový olej dokonce pomáhá chránit před bakteriálními a plísňovými infekcemi. Rychlejší zotavení se z nachlazení zase zajistí vitamin C, jehož hokkaido dodá téměř 20 procent doporučené denní dávky.

  1. Omladí pleť

Beta-karoten v dýni pomáhá chránit před slunečním zářením a UV paprsky, které často způsobují předčasné stárnutí pokožky. Vyzkoušejte dýňovou masku, v níž se vaše pokožka bude cítit jako v bavlnce a bude potom i stejně hebká a měkoučká. Smíchejte ¼ šálku dýňového pyré s vejcem, lžící medu a lžící mléka. Naneste na obličej a nechte 20 minut působit. Poté smyjte teplou vodou.

  1. Sníží riziko rakoviny

Beta-karoten je skvělý nejen pro oči a pokožku, ale také pro ochranu vůči rakovině. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří přijímají stravu bohatou na beta-karoten, vykazují nižší riziko některých typů rakoviny, včetně rakoviny prostaty a plic. Před rakovinotvornými volnými radikály buňky vašeho těla chrání také vitamin A a C. Jsou to antioxidanty, které, stejně jako beta-karoten, najdete právě v hokkaido.

  1. Pomáhá léčit cukrovku

Vědecké testy prokázaly, že dýně snižuje hladinu glukózy v krvi, zlepšuje toleranci glukózy a zvyšuje množství inzulínu, které tělo produkuje. Než bude možné s jistotou říci, že konzumace dýně skutečně cukrovku může pomoci vyléčit, bude zapotřebí ještě dalších studií. Už teď lze ale minimálně říci, že její léčbu může pomoci podporovat.

Už jste vyzkoušeli naši tymiánovou dýňovou polévku? My se po ní můžeme utlouci!

Naše dýňová polévka na tymiánu.
Očištěnou dýni, zbavenou semínek dáme do pekáče, osolíme, přidáme na plátky česnek a posypeme tymiánem, přikryjeme alobalem, podlijeme trochou vody a upečeme v troubě, do změknutí cca 45 min na 200 stupňů.
Upečenou dýni dáme do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem. Opepříme, nastrouháme muškátový oříšek, lžičku kari, necháme chvíli povařit a ponorným mixérem rozmixujeme. Polévku dochutíme podle vlastní chuti trochou soli, nebo muškátového oříšku, nebo více tymiánu a je hotová.
Dýňová pomazánka s domácí lučinou
Oloupanou dýni, vyčištěnou od semínek nastrouháme na hrubo, osolíme a na másle podusíme doměkka. My takto podušenou dýni zamícháme do vlastní domácí lučiny, ale lze i do zakysané smetany, nebo kupované lučiny. Můžeme ochutit jak utřeným česnekem, nebo křenem. My děláme obě tyto varianty. Nakonec nasekáme pažitku a mažeme na žitný chléb, nebo knackebrot.

Dobrou chuť!

Váš Krabičkujeme tým